Prijsvraag vliegveld Bergen

33 woningen op het voormalige vliegveld van Bergen

VLIEGVELD

Voor een prijsvraag van Domeinen hebben we begin 2013 een plan gemaakt voor het voormalig mobilisatiecomplex (MOB) aan de Groeneweg in Bergen. Het terrein van 15 hectare is het platform van het voormalig vliegveld van Bergen, dat op 10 mei 1940 werd veroverd door de Duitsers.

Het plan is ontwikkeld in samenwerking met Jos de Moel projectontwikkeling. De naam van het plan werd: Vliegpark Bergen, zo heette het in de jaren dertig van de vorige eeuw al.

LANDSCHAP

Het gebied wordt van alle militaire structuren ontdaan en verbonden met Bergen en de polders. Dit doen we door het aanleggen van  moestuinen, een boomgaard, een beeldentuin, fietsroutes en wandelpaden, weide, water en bos. Bij de moestuin komen atelierwoningen. In totaal zijn er 33 woningen gedacht: in een ateliergebouw, vrijstaand en twee-onder-een-kap. Alle woningen krijgen een terras krijgen in de vorm van een een houten dek, dat boven het maaiveld zweeft. Het dak wordt heeft een stalen constructie en voedt de woning eronder met energie en water.

ENERGIE

Door de nieuwste duurzame technieken leveren de woningen in het park energie op. De daken en de landingsbaan vangen zonne-energie. De verticale windmolen op de bunker wind. De stroom wordt verdeeld met een smart grid. Warmtepompen halen warmte uit de grond. De vergister haalt energie uit rioolwater.

<Je- contact