Landhuis met veranda, Reigerslaan, Bergen

Een Bergens gezin wil al jaren een eigen huis bouwen. In de winter van 2010 vinden zij een behoorlijk kavel aan de Reigerslaan, dicht bij het dorp en de duinen. Het bestaande huis uit de jaren vijftig van de vorige eeuw wordt gesloopt om plaats te maken voor een riant landhuis.

KAMERS

We tekenen een compacte begane grond met werkkamers aan de voorkant, een grote hal aan de oostkant, de zitkamer aan de westkant en een eetkamer aan de achterkant. Door aan sommige functies extra ruimte te geven ontstaan kamers met de juiste afmetingen: de zitkamer krijgt een erker tegenover de schouw en de leefkeuken zit aan de oostkant in een aanbouw met een veranda, die is gericht op de late zomeravondzon.

SCHOORSTENEN

De schoorsteen van die haard is het hart van het huis. Het huis is georganiseerd rond de vuurplaatsen. Alle verkeer van de begane grond naar de verdieping verloopt rond de schoorsteen, een witte kolom, die midden tussen de grote trap en de overloop staat. Op zolder staat de gemetselde schoorsteen, de bekroning van het huis. Inspiratie voor de schoorstenen putten we uit traditionele Engelse landhuizen. De twee gedraaide opbouwen op de grootse schoorsteen ontlenen we aan Sir Edwin Lutyens, de vroeg twintigste-eeuwse architect van kastelen en landhuizen in oud-Engelse neo-stijlen. De tweede schoorsteen is vrijstaand en markeert de andere twee vuurplaatsen: de houtkachel in de woonkeuken en de buitenhaard van de veranda.

ONDER DE KAP WONEN

Het problem van schuine wanden in de slaapkamers op de verdieping is opgelost met een dakkapel aan de oostkant. Daarin zitten de master bathroom, de vide van de hal en de kinderbadkamer. Aan de westkant zit een zijkap boven de erker met een fantastische jongenskamer.

ZOLDER

Voordeel van de steile kap is de grote zolder. Daarin kunnen met gemak een appartement voor de oudste zoon, techniek, opslag en meditatieruimte.

DUURZAAMHEID

Dit is een huis volgens de normen van 2010, dus met dikke vlas-isolatie, vloerverwarming en lucht-warmtepomp-cv met hoog rendement.
De plint van het huis is gemetseld met stenen uit een stolpboerderij.
Het dak is gedekt met dakpannen van een dorpsschool.
De gevel en de overstekken zijn betimmerd met milieuvriendelijk verduurzaamd Douglas.
Last but not least is het een tijdloos en ruim huis dat in de komende honderd jaar allerlei vormen van werken en wonen kan opnemen.

HOUT

Het overvloedig gebruik van hout was een wens van de opdrachtgever, helemaal op zijn plaats op deze plek in Bergen aan de rand van het bos. Door de gebruikte materialen is het alsof het er al jaren staat.

INTERIEUR

Het interieur is strak en licht door al het glas en het wit van de wanden en het houtwerk. Dat is genuanceerd door de klassieke deuren, het gebruik van verweerd hout voor de keuken en kasten en de klassieke meubelen. Op de verdieping is de vloer wit, wat voor een serene sfeer zorgt. De badkamers zijn kleurig en speels met hun felgekleurde Marokkaanse tegelwerk (foto’s van de verdieping volgen)

<Je- contact