Energieneutrale schuurwoning Schoorl

ENERGIENEUTRALE SCHUURWONING

 

Een sportief gezin, dat al een paar jaar in Schoorl woont, is van plan een eigen huis te bouwen. In de zomer van 2015 vallen zij voor een kavel in het landelijk gebied tussen Bergen en Schoorl. Het bestaat uit een te bebouwen gedeelte aan de noordkant aan de laan en een weiland aan de zuidkant, dat vrij moet blijven. Aan de rand van het weiland staat een stal met chauffeurswoning uit 1940. Daar stellen we een schuurwoning voor.

Er is intensief overleg met de gemeente nodig en een wijziging van het bestemmingsplan. Dan mag op de plek van de chauffeurswoning een nieuw huis gebouwd worden. Voorwaarde is wel dat de proporties van het bestaande gebouw worden aangehouden. Op deze plek is een schuurhuis op zijn plek. Een lang en laag volume, bekleed met hout met een stalen dak. De opdrachtgevers kiezen voor zwart hout. Door een minimalistische detaillering wordt het een strak huis, geheel naar de wens van de bewoners.

 

LICHTVAL EN UITZICHT

Aan de noordkant zitten de voordeur en de privévertrekken in een lager gedeelte. Als je het lage dak bent gepasseerd en onder de brug in de vide doorloopt word je getrakteerd op een weidse blik op het weiland aan de zuidkant, waar de zitkamer, de trap en de keuken liggen.

De zuidgevel laten we in het midden terugspringen. Daardoor ontstaat een beschut terras en een 6 meter hoge pui die de hoge ruimte veel zonlicht geeft.

 

ONDER DE KAP

Aan de vide en onder de kap liggen de slaapkamers en de badkamer voor de kinderen. Ze zijn bereikbaar via een ruime overloop met een brug met zicht in de hal en het uitzicht door de hoge pui op het zuiden. De slaapkamer aan de noordkant krijgt een dakkapel, waarin ook de badkamer zit. Noorderlicht valt via een tweede dakkapel in de hoge ruimte achter de hal. Vanuit de slaapkamers aan de zuidkant kijk je door grote dakramen over het weiland.

 

CONSTRUCTIE

De gevels en het dak zijn in houtskeletbouw uitgevoerd. Kalkzandsteen wanden en een staalconstructie ondersteunen de betonnen verdiepingvloer. De betonnen vloer was een uitdrukkelijke wens van de bewoners: een betonnen vloer isoleert het geluid van de verdieping en biedt de mogelijkheid voor vloerverwarming. De betonnen vloeren worden in het zicht gelaten en glad ‘gevlinderd’. Het dak wordt gedragen door stevige eiken spanten, die de hoge middenruimte domineren.

 

DUURZAAMHEID

Dit is een all-electric energieneutrale schuurwoning. De gevel is zeer goed geïsoleerd en luchtdicht. De noordkant is gesloten, zodat het warmteverlies beperkt blijft. Aan de zuidkant wordt door het grote glasoppervlak de energie van de zon juist binnengelaten. In de zomer wordt een teveel aan opwarming voorkomen door de in de gevel geïntegreerde zonwering.

 

WARMTEPOMP

Verwarming, koeling en warmwatervoorziening wordt geregeld door een bodemwater-warmtepomp en zonnecollectoren. Elektriciteit wordt opgewekt door een groot aantal zonnepanelen. Die komen op de garage die begin 2019 wordt gebouwd. Dan zal dit huis echt energieneutraal zijn en mogelijk zelfs energie leveren.

 

<Je- contact