Energieneutraal herenhuis Bergen

Bergenaren kennen het huis, want hier zat decennialang het Bergense poppentheater. Het klassieke pand aan de Oude Prinsweg in Bergen, vlakbij de Ruïnekerk, wordt binnenkort verbouwd. Het doel: een energieneutraal herenhuis met alle comfort van deze tijd.

 

Ruimte

De familie wil vooral meer ruimte en openheid op de begane grond. Wij stellen een grote serre voor die verschillende functies krijgt: wintertuin, tv-kamer voor de kinderen, huiswerkplek.

 

Comfort en stijl

De ruimte heeft alle comfort van deze tijd: vloerverwarming en driedubbel glas, maximale transparantie door ultrasmalle stalen profielen en klepramen voor hete dagen. Toch harmonieert-ie in stijl met het bestaande huis door de raamverdeling, de kleur van het staal en de ranke en klassieke constructie. Deze aanbouw  concurreert niet met het bestaande huis en we behouden de bestaande achtergevel, zaken waar de Monumentencommissie waardering voor had. Er is dan ook vlot vergunning verleend voor de aanpak.

 

Warmte

Een serre werkt als warmtebuffer van het huis naar de buitenwereld en als passieve energiebron: in lente en herfst vangt-ie zonne-energie op.

 

Van het gas

De energievraag van het huis wordt drastisch beperkt door de gevels van binnenuit te isoleren, nieuwe kozijnen met triple glas te monteren en het dak geheel te vernieuwen. De zolderverdieping krijgt twee compacte badkamers in een dakkapel en een uitbouw met Franse balkons. In de bestaande kelder komen de warmtepomp, de boiler en de accu’s. Door toepassing van een warmtepomp met bron kan de gasaansluiting van het huis vervallen. Koken gaat met inductie en de elektriciteit komt van het nieuwe dak, door losse zonnepanelen of een geintegreerd zonnedaksysteem. De accu’s zorgen ervoor dat winterse perioden kunnen worden overbrugd zonder een beroep te hoeven doen op het net. Een energieneutraal herenhuis tot in lengte van dagen.

<Je- contact