Aanbouw en modernisering Dr. Van Peltlaan, Bergen

Een sportief gezin bewoont een charmante twee-onder-een-kapwoning aan een lommerrijke laan. In al die jaren is het successievelijk opgeknapt en gestyled, met behoud van originele details. Nog niet aangepakt is het ingangshuis en de keuken: daarin zitten een ijskoude WC en een Spartaanse keuken met het hoogst noodzakelijke. Modernisering is gewenst.

EEN-EN-TWINTIGSTE EEUW

Hier is eenentwintigste-eeuws wooncomfort gewenst, en veel meer ruimte. Met alleen een uitbouw krijgen we dat niet voor elkaar. Daarom wordt het entreehuis met 1,5 m verbreed. De zijgevel wordt nieuw opgetrokken en voorzien van een zijdeur in stijl. Daardoor betreed je de woonkeuken in de achteruitbouw, die -net als het strakke Duitse keukenblok- modern is vormgegeven als een machine om te leven, voorzien van grote glasvlakken als in een serre.

MISBAKSELS

Voor het vernieuwde entreehuis is gezocht naar de originele materialen: de dakrand is precies zoals hij was, en de ruige plint loopt gewoon door. Daartoe zijn we stenen gaan selecteren bij de enige nog overgebleven kolengestookte baksteenfabriek van Nederland. Uit de ovens van die fabriek komen de misbaksels die de plint stoer maken.

ZINK

De uitbouw is bekleed met geprepatineerd zink in een tint die goed samengaat met de kleur van het houtwerk van het bestaande huis. De horizontale groeven verlenen de gevel dikte en breedte.

Door toevoeging van stevig geïsoleerde gevels, driedubbel glas en vloerverwarming wordt het huis in één klap veel comfortabeler.

UITZICHT

Het uitzicht uit de woonkeuken is aan de drie kanten verschillend. Naar links kijk je door een oculair. Naar achteren kijkend waan je je midden in de tuin, die ook op de schop is genomen, door grote ruiten van plafond tot vloer. Ter rechterzijde is uitzicht op de besloten plek onder het originele balkon: precies goed om de krant te lezen in de ochtendzon.

<Je- contact